Wednesday, 7 August 2013

MATI



yang kita perlu sentiasa ingat
MATI
yang perlu diingatkan 
MATI

sepanjang  menceburi Medical starting dari student sampai la ni
KEMATIAN 
memg selalu menjadi kelalian
menjelang syawal ni seorang lagi patient Masha meninggalkan dunia pada 6/8/2013
arwah dah sakit since muda lagi
bermula dengan ovarian cyst, kemudian disahkan  kidney failure dan menjalani dialysis hampir 5 tahun
as komplikasi sakit buah pinggang dye disahkan hyperparathyroidism 
dr nasihatkan untuk operation tapi arwah refuse
2 tahun lepas arwah jatuh dan patah kedua belah kaki 
disebabkan thyroid terlalu aktif, main salur darah dye dah banyak tersumbat dan mengecut
setiap hari dye akan sakit dada...sehari almost 30 kali
semalam melawat, anak arwah datang peluk Masha dan mak Lela
touch sangat
dah nak raya kot
hopefully anak dya akan lebih strong dan tabah

malam tadi rasa terbayang2kan arwah
masha luahkan rasa tu pada mak
mak kata dye mungkin dah dapat penyakit,dugaan yang macam2 kat dunia
tak siapa tahu apa yang dye dapat di sana
lagipun arwah memg baik
Al-Fatihah


فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
“Maka apabila telah tiba waktu (yang ditentukan) bagi mereka, tidaklah mereka dapar mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak pula memajukannya”. (QS. An-Nahl :61)

Syok tak Entry Masha? Commentla..peace ok!

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

thanks for sharing

Deqla Manjew said...

mesti cik misi pun rapat dgn dia kan..sbb tu teringat kat dia.. Al-fatihah buat arwah.. moga ditmptkan dia di kalangan org2 yg beriman..

Jue Derella said...

Selamat hari raya...

ctfand said...

salam..singgah blogwalking di sini.. misi upenye.. salam kenal dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.. :)

nanieybarnieylurviey said...

Masha. Nak request buat entri pasal tyroid. Rupenye tyroid ni bleh bawak maut eh. Igtkan hypo hyper tu xde la serious. Sampai effect smue.. Sebab ada yg pernah emel nani ckp die ada tyroid now lgi worse sebab ada sakit jantung.. Buntu nk jwb sbb nani dulu ada ketulan tp buat medical check up normal then berubat minum air akar utk hlgkan ketul tu je. Now da ok. Alhamdulillah :)

Cik Nur™ said...

al-fatihah...
sedihnyaa...

mati itu pasti...
cuma belum masa kita je lagikan...

Ibu Lala said...

Allahuakbar

Moga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman

Masha keje kat hsptl mana. Nice to meet u

9n0L4 said...

al fatihah buat arwah.

LYAfrina said...

al-fatihah...

adakalanya perkara2 y blaku di depan kt myedarkan & mginsafkan kita..

sama spti y lya alami msa jd pghuni hospital..hari2 tgk pesakit se wad dgn lya meninggal. msa dlm icu lg la.. tp syukur alhamdulillah...selagi kt diberi peluang.. hargai sebaiknya.. paling penting mcari kerdhaan ALLAH swt

Chic Na said...

sebaknya.. betul jugak kata mak masha tu. tapi kesian jugak ngan anak dia kan..

Cendol said...

:( al fatihah

Yana Libra said...

Al-fatihah..